panorama2

Seestan Sprengtporteninmäki ja Hiidenkirnunmetsä

Sijainti ja kulkuyhteydet

Seestan Sprengtporteninmäki.jpgAlue sijaitsee Seestassa, osin Patakallionmäen alueella. Seestan kartanolle menevästä tiestä Seestantietä noin 120 metriä Nastolaan päin, juuri ennen junaradan ja Seestantien risteystä kääntyy vasemmalle metsään vievä hiekkatie, jota pitkin pääsee jalan kulkemaan alueen itäreunaa pitkin. Autolla tultaessa auton voi jättää parkkiin hiekkatien alun leveään kohtaan, Seestantien viereen.

Alueen kasvillisuus

Sprengtporteninmäki on valoisa ja kenttä- ja pensaskerrokseltaan tuuhea ja monipuolinen. Valtapuina kasvaa mäntyä, koivua, tuomea ja pihlajaa kenttäkerroksen yläpuolella. Lisäksi muutama iso tammi kasvaa tien vieressä. Kenttäkerroksen muodostaa koiranputki, vuohenputki, ahomansikka, seinäsammal, lehtokorte, metsäkurjenpolvi, punaviinimarja, hiirenporras, kielo sekä erinäiset heinät. Kariketta on jonkun verran metsän pohjalla ja pohjakerros on piilossa kenttäkerroksen alla. Sammalista alueella kasvaa eniten metsäliekosammalta Pensaskerroksen yläpuolinen puustokerros on täynnä nuorta pihlajaa. Muutamia haavan taimia sekä nuorta vaahteraa ja tuomea kasvaa joukossa.

Alueen valoisalla kalliolla ja sen lähettyvillä kasvaa vadelmaa, katajaa, terttuseljaa, harmaa ja valkoporonjäkälää, suolaheinää, kalliokieloa, mäkitervakkoa, heinätähtimöä, kallioimarretta, mäenrinteessä katajaa ja paatsamaa, sudenmarjaa, muutama vanha kuusi, maitohorsmaa, hiirenporras. Valtapuuna on mänty, mutta joukossa kasvaa myös nuorta tammea.

Kallion lähistöllä viihtyy lisäksi sananjalka, kieloa, korpialvejuuri, metsäkorte, sananjalka, ojakellukka, sekä kenttäkerroksen valtalajina heinät. Puustossa lisääntyy vanhat koivut

Niittyaukean ympärillä kasvaa paljon lehtipuuta, mm. pajua, muttei paljonkaan enää nuorta taimikkoa. Lehtokorte, heinät sekä metsäkurjenpolvea kasvavat runsaina näillä alueilla.

Hiidenkirnunmetsä

Seestaan luonnonsuojelualue.jpgTuomea runsaasti erityisesti tien reunassa. Pensas- ja kenttäkerroksen kasvillisuuden muodostaa suureksi osaksi samat kasvit kuin Sprengtporteninmäellä. Metsä on vanhaa ja mäntyvaltaista.

Lisäksi aukeilla paikoilla kasvaa kevätlinnunhernettä, nurmitädykettä, mustikkaa, runsaasti poimulehteä, ojakellukkaa, leinikkiä, sekä hiirenvirnaa.

Pakakallionmäen kuusimetsäalueet ovat varjoisia ja pensaskerros vähenee näillä alueilla muutamia terttuseljoja lukuunottamatta. Hiirenporrasta kasvaa kuitenkin runsaasti. Metsän pohjakerroksessa kasvaa runsaana lehväsammal. Kenttäkerroksesta löytyy korpi-imarretta ja ahomansikkaa. valkovuokkoa, käenkaalia syvemmällä kuusimetsässä, korpialvejuurta, suo-orvokkia sekä metsäorvokkia.

Alueelta löytyi myös hirvenjälkiä. Alueet ovat reheviä ja monipuolisia kasvistoltaan. Varjoisammat kuusimetsäalueet vuorottelevat valoisien mäenrinteiden ja metsäaukeiden kanssa.

Sprengtporteninmäki kartalla.