panorama2

Kasvit ja eläimet

Merrasjärven kasveja ovat ulpukka, pohjanlumme sekä uimarin nilkkaan takertuvat vesirutto, ahvenvita tai ruskoärviä. Irtokellujien määrä ei ole kovin suuri. Järven eteläpään nevareunuksen näkyvimpiä kasveja ovat rahkasammalten ohella suovehka ja myrkkykeiso. Hiukan vakiintuneemmalla nevalla kasvaa pullosaraa, suokukkaa ja ranta-alpia. Kiiltopaju ja paatsama muodostavat paikoin vaikeakulkuisia pensaikkoja.

Itärannan tuntumassa on entinen pelto, jossa kiiltopajut levittäytyvät sarkaojien kohdalla laajemmallekin. Korkeat ruohot rehottavat kesemmällä. Pelto-ohdake, huopaohdake, mesiangervo ja pietaryrtti ovat sekä päiväperhosten että kovakuoriaisten suosimia kukkia. Karhunputken kukinnoissa vierailee sarvijäärän ja kultakuoriaisen lisäksi runsaasti pistiäisiä ja kukkakärpäsiä.

Merrasjärven itäpuolelle pääsee uimarannalta alkavaa ulkoilureittiä pitkin. Reitti haarautuu parin sadan metrin päässä. Eteläisempi tie johtaa ensin puronotkon yli ja seurailee tämän jälkeen rantatasannetta. Rannan puoleinen tasanne kasvaa pajukkoa ja lehitsekametsää, rinteet rehevää kuusikkoa. Pesäkallion alueella on laajalti karua männikköä. Maaperäkartan mukaan rantavyöhyke on jyrkänteille asti turvetta ja liejua. Puronotkossa on savea.