panorama2

Kariniemenpuisto

Kariniemi on lehtomäki Vesijärven tuntumassa. Linnuston tarkkailuun se on yksi Lahden parhaista kohteista, sillä lehto- ja sekametsien lajisto on runsas. Lajistoon kuuluvat esimerkiksi kerttunen sekä kultarinta. Noin 15-lajinen puusto on kookasta. Monilajinen pensaskerros rehottaa paikoin läpitunkemattomana. Keväisin sinivuokot muodostavat kenttäkerrokseen mattoja. Kuivien paikkojen ketokasvillisuutta voi tarkastella etelärinteellä. Mäki on aikanaan ollut myös Vesijärven sataman teollisuustyöläisten suosimaa asuinaluetta ja noista ajoista muistuttavat edelleen mäeltä tavattavat vanhojen puutarhojen kulttuurilajit, kuten siperianhernepensas, idänkanukka, vuorikaunokki ja idänsinililja.

Kariniemi on myös kulttuurisesti mielenkiintoinen kohde, sillä mäen päällä on lahtelaisen kuvanveistäjä Olavi Lanun jättimäisiä veistoksia. Taiteilijan toivomuksesta patsaiden annetaan sammaloitua hiljalleen yhä enemmän luontoon sopeutuen. Lehtoihin olennaisesti kuuluvat lahopuut säilytetään teosten ympärillä.

Lahti Vesi Oy:n jätevedenpuhdistuslaitos on herättänyt laajalti huomiota sijoituspaikkansa vuoksi. 1975 valmistunut laitos on nimittäin louhittu kallioluolastoon Kariniemen alle.