panorama2

Soisalmensuo ja Kinnari

Suomaisema

Soisalmensuon ja Kinnarin luonnonsuojelualueet sijaitsevat Iso-Tiilijärven rannan itäpuolella. Aluetta ympäröivät hyvät ulkoilureitit, ja luonnonsuojelualue on selvästi merkitty. Tiilijärven eteläpäässä pitkospuiden alkupään vieressä on infotaulu, samoin suoaleen toisessa päässä. Suoalueen läpi kulkee Hollola 2003 ympäristöyhdistyksen talkootyönä tekemät pitkospuut, joita pitkin pääsee ihastelemaan suon upeita maisemia. Alueella kulkee myös lukuisia polkuja. Koko suojelualueen pinta-ala yhteensä on noin 34,4 hehtaaria.

Kulkuyhteydet: Alueelle on hyvät kulkuyhteydet jalan, pyörällä, autolla tai bussilla kuljettaessa. Autoille on hyvä pysäköintialue aivan Iso-Tiilijärven etelärannan tuntumassa. Busseilla 4A , 4B tai 3 pääsee kätevästi Terveystielle tai Tiilijärventielle, josta on noin kilometrin kävelymatka suojelualueelle. Katso Lahden Seudun Liikenteen sivuilta ajankohtaiset linjatiedot.

Maisema & kasvillisuus:

HerkkutattiIso-Tiilijärven kupeessa sijaitseva suo kuuluu Natura 2000 -verkostoon. Se on Etelä-Suomelle tyypilliseen tapaan keidassuo, jonka keskusta on korkeammalla kuin sen reunaosat. Keskusta on märkää ja puutonta nevaa ja reunaosat mäntyvaltaista rämettä. Pitkospuita pitkin kävellessä törmää suon keskellä olevaan kuusta kasvavaan saarekkeeseen, jossa sijaitsee taukopaikka. Taukopaikalla on hyvä esimerkiksi nauttia eväitä.

Avoin neva-alue on luokiteltavissa silmäkenevaksi ja lyhytkortiseksi nevaksi. Vetisyyden vuoksi puut ja pensaat puuttuvat ja varpuja on vähän. Maata peittää rahkasammalmatto ja muita kasveja ovat esimerkiksi isokarpalo, suokukka, pyöreälehtikihokki, pitkälehtikihokki, leväkkö ja valkopiirtoheinä. Sarakasvit (Cyperaceae) ovat soilla yleisiä; Soisalmensuolla kasvaa muun muassa tupasvillaa, muta- ja riippasaraa. Nevaa ympäröi räme, jossa kasvaa runsaasti varpuja. Tyypillisiä kasveja ovat esimerkiksi suopursu, tupasvilla, kanerva, variksenmarja, karpalo, juolukka, kihokki, muurain, vaivaiskoivu ja suokukka. Rämeiden turvekerros on yleensä melko paksu, joten ravinteita ei ole kovinkaan paljon kasvien käytettävissä.

 

Soisalmensuo kartalla.

Soisalmensuon luonnonsuojelualue.jpg