panorama2

Lehdot

Ritamäen lehtoaLahden keskustan tuntumassa lähellä Vesijärven rantaa sijaitsevan Kariniemen rikas yli kahdensadan lajin putkilokasvilajisto koostuu erityyppisten kasvupaikkojen lajeista. Lehtokasveja on paljon, niistä merkittävimpiä ovat lehtotähtimö, kyläkellukka, mustakonnanmarja ja sudenmarja, sekä pensaista lehtokuusama ja koiranheisi. Lehtopuista Kariniemessä kasvavat metsälehmus, vaahtera ja villiintyneet vuorijalava, saarni, ruotsinpihlaja ja tammi.

Mukkulan Ritamäen luonnonsuojelualueen aitoja lehtokasveja vaateliaammasta päästä ovat esimerkiksi lehto-orvokki, pähkinä, mustakonnanmarja ja lehtoleinikki. Ritämäestä puuttuu sitä kosteampien lehtotyyppien lajeja, joista esimerkiksi mustaherukka ja kotkansiipi löytyvät mm. Merrasjärven itäreunan puronvarresta. Launeella ja Okeroisissa Porvoonjoen ja sen lähdejokien varsilla on lisää lehtokasveja: lehtopalsami, lehtotähtimö, mukulaleinikki, tesmayrtti, keltavuokko, korpinurmikka, kullero ja pystykiurunkannus.
 
Mosaiikkimaisesti erilaisia metsätyyppejä sisältävä Pesäkallion alue on monien lehtolajien tyyssija. Kotkansiipi, musta- ja punaherukka, velholehti kuuluvat näihin. Kuivemmilla lehtorinteillä viihtyvät mm. heinäkasvit lehtonurmikka ja mäkilehtoluste.